> Uitgeverij Pepijn: voor maatschappelijk relevante en journalistiek hoogwaardige boeken. - - Home uitgeverijpepijn-nl
 
Zoeken
 

 

Moet groei?
Bekende economen aan de tand gevoeld over een (on)zinnige vraag

Frank Mulder en Freek Koster

April 2008

978 90787090 39

Iedereen houdt z'n adem in wanneer de koopkrachtplaatjes worden gepresenteerd. De economische groei hoeft maar een procentje tegen te vallen of de deskundigen verschijnen met een zuur gezicht op tv om te vertellen dat we harder moeten werken en meer moeten kopen. 

Groei moet! Zonder groei verliezen we banen, raken we achter op China en gebeuren er nog veel meer erge dingen. Zeggen ze.

Maar is dat zo? Is het groeien van de economie werkelijk zo belangrijk? Moet de taart altijd maar groter?

Twee journalisten besluiten deze vraag voor te leggen aan mensen die er echt verstand van hebben, zoals een oud-minister van Economische Zaken, een directeur van het Centraal Planbureau, een Nobelprijswinnaar die te kritisch was voor de Wereldbank en een ING-topvrouw die aan het hoofd staat van 400 miljard aan
beleggingen.

Dit boek is een verslag van hun onthutsende zoektocht. 

De prijs van het boek bedraagt € 17,45  
Mocht u het willen bestellen bij Uitgeverij Pepijn, stuur dan een mailtje naar info@uitgeverijpepijn.nl
We brengen geen verzendkosten in rekening. De voorraad van dit boek is beperkt. 

 

Recensies:

Recensie Tijdschrift BOEK

Economen niet eens over de noodzaak van groei

Wie beweert dat een onderwerp als economie zich niet leent voor een vermakelijk en tegelijk leerzaam boek, heeft het mis. Twee jonge journalisten, Frank Mulder en Freek Koster, bewijzen dat. Ze zaten met een vraag die niet zou misstaan in het televisieprogramma Willem Wever, waar kinderen een antwoord krijgen op vragen als: ‘Hoe is de postzegel ontstaan?’ of ‘Hebben honden wel eens spierpijn?’ Het verschil is dat het antwoord op hun vraag ‘Waarom moet de economie altijd groeien?’ weliswaar net zo eenvoudig lijkt maar dat bij nader inzien zeker niet is. Ze trekken de stoute schoenen aan en leggen hun vraag voor aan allerlei bekende economen, zoals oud-minister Laurens Jan Brinkhorst en Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau.
En wat blijkt? Economische groei is helemaal niet zo noodzakelijk als algemeen wordt aangenomen. Een opvallende constatering, aangezien economische groei de basis vormt voor veel nationaal en Europees beleid.
De deskundigen zijn het bovendien helemaal niet met elkaar eens.
Zo is Brinkhorst van mening dat groei de wortel van alles is. Zonder groei komt de samenleving onder grote druk te staan. Hoe moeten we anders aan de middelen komen voor de collectieve problemen waar we mee te kampen hebben? Juist, door groei dus.
Maar Teulings is het hier niet mee eens. Voor werkgelegenheid is groei niet nodig. Op korte termijn leidt krimp tot ontslagen, maar we hebben een vrije arbeidsmarkt dus na een jaar heeft iedereen weer werk, blijkt uit de praktijk. En met ons welzijn en geluk heeft economische groei al helemaal niets te maken beweert weer een andere econoom.
Het boek is helder en vlot geschreven. De interviews worden afgewisseld met illustraties, komische bespiegelingen en een verhaal over een indianenstam die heel goed is in het bakken van taart. De taart die almaar groter moet. Een zeer geslaagd boek dat weleens aan de basis zou kunnen staan van een gezonde discussie over het nut van groei.

Moet groei? Bekende economen aan de tand gevoeld over een (on)zinnige vraag