> Uitgeverij Pepijn: voor maatschappelijk relevante en journalistiek hoogwaardige boeken. - - Home uitgeverijpepijn-nl
 
Zoeken
 

 

De laatste schakel
Denkers en doeners over de complexiteit van toezicht en handhaving

Koos Meijer en Herman Jansen

26 april 2012

978 90787091 69

Het lastige van regels is dat je ze moet handhaven. En er zijn heel veel regels. Regels die gebaseerd zijn op een abstractie van de complexe werkelijkheid.
 
Na elk incident, of dat nu een grote industriële brand is of een jongen met een wapenvergunning die burgers in een winkelcentrum doodschiet, stellen de media steevast de vraag: ‘Is er wel goed gehandhaafd?’ Een terechte vraag, maar het antwoord ligt al vast. Een falende overheid, dat is nieuws.
 
De samenleving reageert verontwaardigd: ‘Hoe kan het dat het toezicht en de handhaving in Nederland niet op orde zijn?’ Blijkbaar bestaat er onder burgers een naïef idee dat je door handhaving honderd procent naleving van regels kunt afdwingen. Risico’s worden niet geaccepteerd. Ondertussen rijden we met z'n allen te hard als de politie niet in de buurt is.
 
De reële vraag is: wat zijn de (on)mogelijkheden voor de toezichthouder en de handhaver om hun werk te doen? Hoe kunnen we het belangrijke instrument handhaving, dat aan het einde van de keten zit, zo realistisch en slim mogelijk inzetten?
 
In dit boek leggen de auteurs deze en nog andere vragen voor aan 23 denkers en doeners uit de wereld van toezicht en handhaving. Zo wordt een breed beeld geschetst van de stand van de handhaving in Nederland. Het boek biedt opmerkelijke inzichten en uitdagingen om de laatste schakel structureel te verbeteren.

Niet meer leverbaar 

Recensies: Er staan geen recensies op deze pagina.

De Laatste Schakel